ZANĘTY I WSKAZÓWKI MISTRZÓW

 

Na naszych słabo zarybionych wodach bez stosowania zanęty nie można właściwie liczyć na złapanie ryby. Aby opanować trudną sztukę nęcenia potrzebna jest umiejętność zrobienia dobrej zanęty, takiego umieszczania kul zanętowych w wodzie żeby nęcenie odbywało się dokładnie tam gdzie chcemy i wreszcie umiejętność łowienia w miejscu gdzie przebywają zwabione ryby. Aby to osiągnąć potrzebne jest dokładne rozpoznanie łowiska i umiejętne wybranie miejsca nęcenia i łowienia. Podstawowe parametry łowiska które należy poznać to:

  • szybkość prądu - kule zanętowe będą znoszone na odległości proporcjonalne do szybkości prądu, na zbiornikach pozbawionych prądu ruch wody może być wywoływana przez wiatr (w jedną stronę cząsteczki na powierzchni i w przeciwną przy dnie;
  • ukształtowanie i rodzaj dna - należy dokładnie (przy pomocy gruntomierza) określić charakter dna, kierunki spadków, uskoki, głębsze miejsca, górki podwodne itp.
  • głębokość łowiska - od tego parametru zależy stopień sklejenia kul, tak aby docierały tam gdzie chcemy (rozbicie o powierzchnię wody uniemożliwi dotarcie zanęty do dna);

Poniżej zamieszczam kilkanaście przepisów na zanęty.

ZANĘTY DO ZROBIENIA W DOMKU

Zanęta karasiowa:

  • pięć szklanek jakiejkolwiek zanęty bazy,
  • jedna szklanka śruty kukurydzianej,
  • pół szklanki drobniejszej śruty arachidowej,
  • pół szklanki kopry polskiej,
  • trzy łyżki stołowe tłuczonych ziaren słonecznika,
  • trzy łyżki karmelu Kremkusa,
  • pół torebki cukru waniliowego,
  • łyżeczka do herbaty olejku rumowego,
  • trzy czwarte szklanki kleju do zanęt PV6,
  • szklanka otrębów pszennych.

Zanęta linowa wg Pana Artura Szałkowskiego :

  • gruba kasza kukurydziana - 500 g,
  • drobno zmielona bułka (wyprażona)- 400 g,
  • grubo zmielone wafle- 250 g,
  • pokruszone płatki owsiane (aby dobrze pracowały muszą być dodane tuż przed zlepieniem kul zanętowych, aby nie złapały wilgoci)- 150 g,
  • arachid mielony - 150 g,
  • sproszkowany karmel - 50 g,
  • dobrym dodatkiem mogą być kawałki czerwonych robaków.

Przepisy według Pana W.R.Kremkusa:

Składniki

PŁOĆ

LESZCZ

KARP

KARAŚ

LIN

Pieczywo ciemne

20%

-

-

20%

30%

Pieczywo jasne

10%

15%

25%

20%

15%

Biszkopt

-

30%

15%

10%

10%

Kukurydza zanęt.

20%

-

20%

25%

20%

Arachid

10%

5%

-

10%

-

Soja

-

5%

15%

-

10%

PV-1

-

15%

10%

5%

-

Otręby pszenne

15%

-

-

5%

-

Konopie praż.

15%

-

-

-

-

Coprah melasse

-

20%

10%

5%

5%

Coco belge

5%

5%

-

-

5%

Wskazówki mistrza Kremkusa :

  • należy wymieszać dokładnie wszystkie składniki na sucho,
  • dodać piasek dla obciażenia i ponownie dokładnie wymieszać,
  • rozpuścić `srodek barwiący (kolor zanęty powinien być maksymalnie zbliżony do koloru dna),
  • zanętę nawilżać stopniowo mieszająć ją bez przerwy,
  • przetrzeć zanętę przez sito w celu pozbycia się ewentualnych grudek,
  • zanęta ma właściwą konsystencję jeśli wytrzymuje upadek do pojemnika z wodą z wysokości
    1/2 m bez rozpadania się.

Sposób Pana Bogdana Bartona na leszcze:

Pęcak : Pęcak wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (parę cm więcej niż pęcaku)Gotujemy na wolnym ogniu (ciągle mieszając)aż woda wyparuje. Gdy pęcak ostygnie wyjmujemy go z garnka (tak wyjmujemy), otrzymaną bryłę dzielimy na mniejsze porcje i w takiej postaci wrzucamy do łowiska. Następnym krokiem jest sortowanie leszczy zanętą o większej gramaturze np. ziemniakami gotowanymi w mundurkach, krojonymi w dużą kostkę (muszą być ugotowane na półtwardo). Podobną rolę mogą także pełnić makarony (kształt według uznania).Pan Bogdan Barton stosuje proporcje 3 kg ziemniaków na 1 kg makaronu. W czasie gotowania można dodawać środki zapachowe (na końcu gotowania) np. kolendrę i nostrzyk (są chyba najbardziej uniwersalne).

Sposób na duże leszcze - kulki (proteinowe ?).

  1. Zmielić karmę dla kotów, zmieszać z jajkiem potem ugnieść na jednolite ciasto. Uformować kulki i zaparzyć (po wypłynięciu gotować jeszcze 2 minuty potem hartowanie w zimnej wodzie).
  2. Karmę dla kotów moczyć kilkanaście godzin, potem po wyciśnięciu wody dodać tyle maki żeby powstało jednolite gumowate ciasto. Obróbka cieplna jak wyżej. Tak przygotowane kulki są plastyczne więc dają się zakładać na haczyk.


Zanęty Pana Edmunda Ziomka na ryby karpiowate:

  1. Na wody bieżące :
    • 1 część bułki tartej, grubszej, nie przesianej
    • 1 część biszkoptów (nie herbatników)
    • 1 część mielonych białych sucharów (paczkowanych, nie przypalonych
    • 1 cześć mąki kukurydzianej
    • 1 część płatków owsianych (klejących). Im większy prąd - tym więcej płatków.
    • Żwirek - bardzo drobny (ilość zależna od uciągu wody)
    • Krew suszona lub ziemia z kretowiska dla przyciemnienia zanęty
    • Zapach - Top Secret DAM - 1 opakowanie na 10 litrów zanęty
    • Ochotka mrożona i białe (barwione) robaki - po 1 litrze
  1. Na wody stojące :
    • 1 część bułki tartej (mielonej w mikserze)
    • 1 część biszkoptów mielonych
    • 1 cześć mąki kukurydzianej prażonej
    • 1/2 części kaszy jaglanej mielonej (doskonale pracuje w pół wody)
    • Ziemia z kretowiska
    • Zapach - Kremkus 'czerwony', DAM, krew suszona.
  1. Powierzchniowa na ukleję :
    • 1 część bułki tartej mielonej
    • 1 część biszkoptów mielonych
    • 1 część mąki kukurydzianej
    • Zapach na wody czyste - krew suszona
    • Zapach na wodę zanieczyszczoną, brudną - anyż

SEZONOWE PROPOZYCJE ZANĘTOWE NA BIAŁĄ RYBĘ

  • ZIMA:
    • 80% ziemia,
    • 20% mielona karma dla psów.
  • WIOSNA:
    • 40% ziemia
    • 20% mielone pieczywo,
    • 15% Copra naturalna,
    • 15% Coco-Belge,
    • 5% Arachid tłusty,
    • 5% konopie.
  1. LATO:
    • 25% mielone pieczywo,
    • 15% Biszkopt tłusty,
    • 15% Arachid tłusty,
    • 15% PV-1,
    • 10% Konopie,
    • 10% Copro-Melasa,
    • 5% mąka Sojowa,
    • 5% Coco-Belge.

  2. JESIEŃ:
    • 40% mielone pieczywo,
    • 20% Copra naturalna,
    • 15% Arachid odtłuszczony,
    • 10% Coco-Belge,
    • 10% PV-1,
    • 5% Konopie.
  1. Zanęta ogólna:
    • 1,5 części bułki tartej,
    • 0,5 części mąki kukurydzianej,
    • 0,5 części kaszy kukurydzianej,
    • 1 część mielonych płatków kukurydzianych,
    • 0,2 części cukru,
    • 0,5 części mielonych nasion słonecznika,
      piach + klej + aromat .
  1. Zanęta płociowa:
    • 1 cz. mąki kukurydzianej,
    • 1 cz. bułki tartej,
    • 0,5 cz. kaszy kukurydzianej,
    • 0,5 cz. gotowanych lub mielonych nasion lnu lub pokruszonych płatków owsianych,
      żwirek + klej + atraktor (kminek, lawenda, koper włoski, kolendra.

  1. Zanęta leszczowa (na rzekę):
    • 4 cz. gotowanej kaszy kukurydzianej,
    • 1 cz. mielonego suchego chleba,
    • 1 cz. bułki tartej,
    • 1 cz. mąki kukurydziane,
    • 1,5 cz. pokruszonych płatków owsianych,
      żwir + klej + traktor.

  1. Zanęta leszczowa (na jezioro):
    • 1 cz. kaszy kukurydzianej
    • 1 cz. zmielonego suchego chleba
    • 1 cz. bułki tartej
    • 0,5 cz. mąki kukurydzianej
    • 0,4 cz. pokruszonych płatków owsianych
      klej + atraktor na leszcza: cynamon, karmel, wanilia, banan, kokos, koper włoski.
      Uwaga: do nawilżania zanęty używać wody z łowiska szczególnie ważne na jeziorze.

 Zanęta późnojesienna:

    • leszcz:
      • 5 dag mielonego orzech włoskiego,
      • 10 dag mielonego biszkoptu,
      • 5 dag mąki kukurydzianej,
      • 0,5 kg piasku,
        cukier lub melasa.
    • płoć
      • 5 dag mielonego orzecha włoskiego,
      • 10 dag mielonej bułki pszennej,
      • 5 dag mielonych: konopi lub siemienia lnianego,
      • 0,5 kg piasku,
        atraktor - poziomka lub nostrzyk,
        Zanętę kleić niewielką ilością mąki pszennej.

  1. Zanęta karpiowa.
    • "Spezi Program" Kremkusa na karpie,
    • atraktor "mein super lock" pół torebki,
    • pół puszki kukurydzy żółtej,
    • dużo piachu.

Zanęta retro na leszcza, według przepisu Pana Alfreda Sameta

  • 2 kg kaszy mannej (surowej);
  • 2 kg płatków pszennych mielonych;
  • 0,5 kg mąki pszennej;
  • 0,5 kg robaków zanętowych;
  • zielony barwnik spożywczy.
    Zanęta może być stosowana bez kleju.

Zanęta retro na leszcza, według przepisu Pana Zbigniewa Dziedzica

  • 2 części płatków owsianych (90% mielonych);
  • 2 części mąki kukurydzianej;
  • 1 część mielonej gliny,
  • 1 część otrąb pszennych;
  • 1 część mleka w proszku,
  • 1 część robaków zanętowych,
  • 0,5 części soli kuchennej.

CIASTA

  1. Na karasia
    • razowy chleb,
    • gotowany ziemniak,
    • olej słonecznikowy,
    • nostrzyk.
  1. Na płoć
    • miąższ z bułki,
    • gotowany ziemniak,
    • olej lub masło,
    • barwnik spożywczy (żółty lub czerwony),
    • atraktor (wanilia, nostrzyk lub inny atroaktor płociowy).

 

 

ZANĘTY GOTOWE

Według Mistrza E.Gutkiewicza

tak to wygląda


Tak wyglądają zanęty, Pana E.Gutkieiwcz.
Możemy spotkać się z symbolami które odpowiednio oznaczają :
KZ 001- rzeka
KZ 002-jezioro
KZ 003 -kanał
KL 004-klubowa - seria popularna - zanęty dla wszystkich wędkarzy.
K 001-super - zanęta odznaczająca się szczególnie intensywną pracą w wodzie, wabiąca ryby również z dalszej odległości. Zalecana szczególnie na wody bieżące.

 

Kilka wskazówek Mistrza Gutkiewicza do zanęt zawodniczych :

  • Aby łowić w rzece należy dodać 1op. kleju Gut-Mix na 3 kg zanęty 30% Gliny wiążącej Gut-Mix lub 20% żwiru.
  • Aby łowić duże leszcze należyu dodać 20% Kopromelasy, 10% wytłok kukurydziany 5% Fiente (odchody gołębie), atraktor Leszcz Gut-Mix 1 op. na 3 kg zanęty, 10% pieczywo cukiernicze Gut-Mix.
  • Aby łowić klenie lub jazie należy dodać 0,5 l melasy w płynie i 1 op. Wanilii na 3 kg zanęty.
  • Zanętę wymieszać z dodatkami na sucho i namoczyć ją doplewając 0,6 l wody a następnie przetrzeć przez sito.
  • Jeżeli będziemy łowić w łowiskach głębszych niż 4 m lub w rzece o silnym uciągu wody należy przed nawilżeniem dodać do zanęty klej Gut-Mix 1 op. na 3 kg suchej zanęty i dokładnie wymieszać. Łowiąc w rzece należy dodać od 10% do 30% gliny wiążącej lub drobnego żwiru pamiętając o tym, że ilość dociążnika dobieramy indywidualne do danego łowiska.
  • Aby wzmocnić skuteczność zanęty, startując w zawodach wędkarskich należy dodać do zanęty atraktory zanętowe Gut-Mix lub Sensas 1 op. na 3 kg suchej zanęty. Atraktory dobieramy biorąc pod uwagę gatunek występujących ryb i specyfikę łowiska.
  • Aby łowić leszcze, do zanęty leszczowej należy dodać 15% kopromelasy na 3 kg zanęty, 1 op. atraktor leszcz Gut-Mix lub Brasem Belge Sensasa.
  • Aby łowić płocie, do zanęty płociowej należy dodać konopie prażone 10% i atraktor Gardonix 1 op. na 3 kg zanęty.
  • Do zanęty wymieszanej z dodatkami należy dodać stopniowo 0,7 l wody stale mieszając. Po namoczeniu przetrzeć przez sito.

Zestawy zanęt proponowane przez Edmunda Gutkiewicza:

  1. Duże ryby
    • 50% Super zanęta K001,
    • 20% Klubowa zanęta KL004,
    • 15% Glina mokra GN4,
    • 10% Makuch kukurydziany MK005,
    • 5% Melasa w płynie A004-005,
    • 1 op. Wanilii na 3 kg zanęty.
  1. Płoć
    • 60% Płoć,
    • 15% Klubowa zanęta KL004,
    • 10% Jezioro,
    • 10% Glina mokra GN4,
    • 1 op. "Profesja" minerał brunatny MN1,
    • 1 op. Makuch lniany na 5kg zanęty.
  1. Karp
    • 60% Karp KK2,
    • 10% Karp Bruda B003,
    • 5% Makuch sojowy MS006,
    • 10% Zawodnicza rzeka KZ001,
    • 15% Glina mokra GN3,
    • 1 puszka kukurydzy na 3kg zanęty,
      1 op. Truskawki A003.


Według Mistrza Bogdana Bruda

zanęty


Tak wyglądają zanęty, Pana B.Bruda.
Możemy spotkać się z symbolami które odpowiednio oznaczają :
ZB 001 Baza zanętowa w opakowaniu 3kg,
BU 002 Baza uniwersalna w opakowaniu 2,5 kg,
BP 003 Baza popularna w opakowaniu 2,5 kg,
ZB 001-lesz,
BU 002 -płoć,
BP 003 -karp.

 


Zestawy zanęt proponowane przez Bogdana Bruda:

  1. Leszcz duży
    • 60% Leszcz Bruda B001
    • 10% Etang (Sensas)
    • 5% Pain d'Epice Farine (Sensas)
    • 20% Płoć Bruda B002
    • 5% Kopro - Melasa A006
    • 1 op. Brasem na 3kg zanęty A002
  1. Płoć
    • 60% Płoć Bruda B002
    • 10% Epiceine (Sensas)
    • 15% Gros Gardons (Sensas)
    • 15% Glina mokra GN4
    • 1 op. Gardonix (Sensas)

 

Dodatki zapachowe

ZAPACH

PŁOĆ

LESZCZ

UKLEJA

KARP

LIN

anyż

+

-

+

+

-

czosnek

+

+

-

-

-

goździki

+

+

+

++

-

kminek

+

+

-

-

+

koper wł.

+

-

+

-

+

kozieradka

+

+

+

-

-

nostrzyk

+

+

-

+

+

cynamon

-

+

-

+

-

karmel

-

+

-

+

-

kolendra

-

+

-

-

+

melasa

-

+

-

+

-

wanilia

+

+

-

+

-

miód

-

-

-

+

+

szafran

-

-

-

+

+

tatarak

-

-

-

+

-

tran

-

-

+

-

-

krew sproszk.

+

+

+

+

+

kokos

-

+

+

+

-

Wszystkie zapachy (za wyjątkiem może karmelu, melasy, tataraku i sproszkowanej krwi) można bez trudu kupić w sklepach z ziołami i nasiennych - będzie taniej.

Przepisy pochodzą ze stron:

http://www.wedkarstwomojehobby.pl/
http://strony.wp.pl/wp/2001kowal/z.html

Jeżeli chodzi o mnie osobiście, najbardziej jestem przekonany do zanęt i dodatków proponowanych przez Pana Piotra LORENCA i firmy ,,LORPIO”.

Porady Mistrza Piotra Lorenca

Ogólne zasady przygotowania mieszanki.
Każdy wędkarz ma swoje własne metody przygotowania zanęty, wypracowane przez lata doświadczeń. Dobrze jednak jest znać pewne podstawy, na bazie których jesteśmy w stanie przygotowywać własne mieszanki.       

  1. Wsyp zanętę do pojemnika o szerokim dnie.
  2. Na łowiskach o dużym uciągu wody dodaj do suchej masy zanętowej kleju Lorpio i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dolewaj wody cały czas energicznie mieszając, tak aby zanętę nawilżyć równomiernie.
  4. Odczekaj kilkanaście minut aby mieszanka wchłonęła wodę, w razie potrzeby ponownie dolej wody stale mieszając.
  5. Przetrzyj zanętę przez sito w celu zlikwidowania grudek.
  6. W osobnym pojemniku przygotuj wilgotną glinę przecierając ją przez sito
  7. Połącz zanętę z gliną celem uzyskania odpowiedniej konsystencji do danego łowiska.
  8. W razie potrzeby ponownie dolej wody całą zanętę energicznie mieszając tak aby nie powstały grudy, ewentualnie przetrzyj całość przez sito.
  9. Mieszankę uzupełnij niewielką ilością przynęt, np.: białymi robakami, ochotką, kasterami, kukurydzą, itp.
  10. W pierwszej kolejności wilgotnymi rękoma uformuj spoiste kule i umieść je w miejscu łowienia. Następnie dorzuć kilka mniej spoistych kul.


Pamiętaj! Zanęta powinna rozmywać się stopniowo, tak by przez długi czas utrzymać ryby w łowisku.

7 wskazówek podnoszących skuteczność nęcenia

Łowienie wymaga precyzji, cierpliwości, oraz ogromnej wiedzy nie tylko o upodobaniach ryb (czerpanej z doświadczenia) ale również o łowisku oraz innych czynnikach mających wpływ na sposób żerowania ryb oraz pracę zanęty w łowisku. Poniżej prezentujemy 7 wskazówek,
o których należy pamiętać wybierając się na ryby.

  1. Konsystencja zanęty zależy od rodzaju użytej zanęty, ilości dodanego kleju i gliny oraz stopnia nawilżenia.
  2. Łowiąc ryby żerujące z dna, np. leszcze, twoje kule powinny powoli się rozmywać tworząc dywan na dnie.
  3. Łowiąc ryby żerujące nad dnem (płocie) zanęta powinna być mniej spoista, rozmywać się szybciej uwalniając składniki unoszące się nad dnem.
  4. Ilość wrzucanej zanęty zależy proporcjonalnie od intensywności żerowania oraz ilości ryb w łowisku.
  5. Gdy temperatura wody jest niska, należy nęcić skromniej, z małą ilością przynęt zanętowych, barwiąc zanęty na ciemne kolory (brąz, czerń).
  6. Gdy nęcisz ręką formuj kule wielkości pomarańczy, podczas nęcenia procą kule powinny być wielkości mandarynki.
  7. By nęcić precyzyjnie weź pod uwagę uciąg wody, kształt (ewentualny spadek) dna.

 

GOTOWCE FIRMY ,,LORPIO”


                                                                                 


O S O B I Ś C I E    P O L E C A M   na   O D R Ę i nie tylko:

Nazwa:  Jaź, Kleń, Leszcz Grupa:  Super Waga:  1 kg Kod:  ZA-LO 038.
Opis:  Zanęta stworzona na bazie „SUPER LESZCZ RZEKA”. Dodatek kolorowego pieczywa fluo czyni ją szczególnie skuteczną na klenie i jazie. Dobrze wiążąca, kolorowa zanęta rewelacyjnie sprawdzająca się w rzekach i kanałach.

Zainteresowanych odsyłam na stronę:
http://www.lorpio.pl/

 

 

 
Tworzenie stron, projektowanie wizytówek, szablony aukcji - wPartner.pl